ÅRBOKA

Årboka legges ut for salg på en rekke steder i alle kommunene før jul.

- kan også bestilles hos

kasserer Terje Hildonen,

tlf 90 85 94 22

Kto nr til  Nord-Troms Historielag 4740 2110313

Årboka koster 200 kr

Menneske og miljø

i Nord-Troms

Redaktør:   Tore Figenschau

Redaksjonsmedlemmer:

Kvænangen:  ledig

Nordreisa   :  Pål Fredriksen

Skjervøy    :  Margrete Bentsen

Kåfjord      :  Gudbrand Brustrøm

Lyngen       :  Rolf Magne Hansen

Storfjord    :  Anne Dalheim

Stoff til Årboka kan sendes til tore@signaldalen.no

eller pr post til

Tore Figenschau, Signaldalsvegen 524, 9046 Oteren.

Du kan også ta kontakt med kommunerepresentanten din ovenfor dersom du trenger hjelp.

Frist for innlevering er 1. september

Årboka har nå egen side på FaceBook:

Årbok 2018

Årboksredaktør Tore Figenschau er klar med årbok for 2018

Årboka for Nord-Troms er «på gata»

Årets utgave av Menneske og Miljø i Nord-Troms er nå i salg.

– Her er noe for en hver smak, sier redaktør Tore Figenschau om innholdet i årets bok.

– Visste du for eksempel at dikterkongen vår, Bjørnstjerne Bjørnsom hadde et opphold i Nord-Troms? Kanskje ikke. Iallfall har grunnleggeren av årboka, Anders Ole Hauglid, skrevet en interessant artikkel om Bjørnsons opphold her, i Lyngen og andre steder i distriktet, beretter redaktøren.

Han nevner også en artikkel om hvordan det var å være lensmann i et enormt distrikt på 1940-tallet. Da lensmannen i Skjervøy skulle oppklare et stort reintyveri, var han og mannskapet hans borte i dagesvis, og i et vær som ikke akkurat var laglig for utflukter. Det kom til og med til skuddveksling mellom lensmannsfolka og reintyvene.

– De var ikke noen kontorrotter, de karene, føyer han til.

– Og så har vi beretninga om Arthur Johnsens dramatiske opplevelser under krigen. Arthur var fra Skibotn, og rømte som mange andre over grensa til Sverige. Og da begynte eventyret.

– Vi har også med en artikkel om dagliglivet i Manndalen like etter krigen, skrevet på bakgrunn av dagboknotater fra en lærer som jobba der i to år. Her får man detaljert innsikt i hvordan dagliglivet fortonte seg i de første åra etter krigen.

Redaktøren har sjøl mellom anna skrevet en sak om utviklinga innafor telekommunikasjonene med bakgrunn i egne erfaringer. Her følger vi utviklinga fra «Olaf på stasjonen» på Kvesmenes til dagens data- og mobilteknologi.

I årets bok kan vi også lese om ei smellvakker jente i Storfjord, om ei tøff dame fra Kåfjord og om ei stor dame fra Årvik.

– Dette er bare noe av innholdet på de 152 sidene i boka, som ellers inneholder både dikt og skrøner, og mange fargebilder. Boka har dessuten fått et nytt og hendigere format, opplyser redaktøren.

Hvis du klikker på bildene finner du opplysninger om de siste årbøkene....

Miniportrett av Tore Figenschau

Tore Figenschau

Slik så den første årboka ut

Årbok 2001

Årbok 2015

Tore Figenschau blei født i landflyktighet i Sverige i 1944. Han har lærerutdanning, men har de siste 30 åra jobba som journalist. Han var blant anna med på å starte avisa Framtid i Nord i 1988 - en avis han var ansatt i i sju år, av dem ett år som konstituert redaktør.

Siden 1995 har han jobba som frilansjournalist, ved siden av å drive sin egen nettavis, iStorfjord.

Han har også en forkjærlighet for lokal historie, og har i snart 20 år gitt ut en kalender med gamle bilder fra heimkommunen sin, Storfjord.

I 1999 kom han ut med ei bygdebok for Signaldalen, og i 2014 kom den andre boka - med stoff om krigen i Storfjord.

Han har også 10-12 års erfaring innen reiselivsbransjen, og tok en ettårig utdannelse i faget ved Høgskolen i Finnmark i 2008. I denne bransjen har han gitt tilbud om kanopadling og hundesledeturer.

Litt historikk om Årboka

Kjell V Andersen, Sørstraumen

Walter Karlsen, Burfjord

Ragnhild Enoksen, Kjækan

Ivar Vangen, Storslett

Einar Elvestad, Sørkjosen

Bjørn Aage Krane, Storslett

Jan M Johannesen, Lauksletta

Carl J Bentsen, Lauksletta

Ernst Isaksen, Arnøyhamn

Torfinn Berg, Skjervøy

Hans M Scheldrup, Olderdalen

Anne R Johansen, Skjervøy

Årboka ble stiftet 16. mars 1975 på Storslett. Initiativtaker var Anders O. Hauglid, og de første årene var det bare de fire nordligste kommunene som var med. Lyngen og Storfjord kom med senere.

Hauglid var også årbokas første redaktør, og disse var de første årbokmedarbeiderne:

Fotomedarbeidere var Nordreisa cameraklubb: Arvid Holmgren, Oksfjord, Ingjald Haugland, Storslett, Lars Larsen, Storslett.

Den første årboka ble gitt ut av Lokalhistorieutvalget i Kvænangen, Lokalhistorieutvalget i Kåfjord, Skjervøy Historielag og Nordreisa Folkeakademi Lokalhistorieutvalg

I 1977 ble Nord-Troms Historielag stiftet, og siden da har dette laget stått for utgivelsen av årboka.

Disse har vært redaktører:

Anders O. Hauglid, Kjell Skog, Reidun Mellem (to perioder), Carl Johan Bentsen, Lene Antonsen, Anja Sommerbakk Olsen og Leif-Harry Hansen.

- og fra 2018 heter redaktøren Tore Figenschou.

De første årbøkene ble gitt ut i A4 format, men fra 2001 valgte man å endre formatet for å få boka mer "bokhyllevennlig".

Fra 2015 har man igjen valgt å gi ut boka i A4-format

I Årboka 2010 har Anders Ole Hauglid skrevet en artikkel han har kalt

I begynnelsen –

”Menneske og miljø i Nord-Troms”