ÅRBOKA
Årboka legges ut for salg på en rekke steder i alle kommunene før jul.
- kan også bestilles hos
kasserer Terje Hildonen,
tlf 90 85 94 22
Kto nr til Nord-Troms Historielag 4740 2110313
Årboka koster 250 kr
Menneske og miljø
i Nord-Troms
Redaktør: Jan R. Olsen
Redaksjonsmedlemmer:
Kvænangen: Jan Helge Jensen
Nordreisa : Pål Fredriksen
Skjervøy : Helge Guttormsen
Kåfjord : Gudbrand Brustrøm
Lyngen : Rolf Magne Hansen
Storfjord : Hege Koth Furnes
Stoff til Årboka kan sendes til jan@janrolsen.no
eller pr post til
Jan R. Olsen, Rismovegen 25, 9151 Olderdalen
Du kan også ta kontakt med kommunerepresentanten din ovenfor dersom du trenger hjelp.
Frist for innlevering er 1. september
Boka er i salg på butikker og bokhandler. Den kan også bestilles fra kassereren (hildonen@online.no), og koster 250 kroner. Medlemmer får den gratis og portofritt tilsendt.
ÅRBOK 2024
Innhold
6 Anders Ole Hauglid ser tilbake
12 Snemyr og Nordreisa i våre hjerter
16 Sauta-maton og stormila i Kvænangen
19 Stormila gror igjen
22 Kvænangens siste milebrenner
28 Heltedåden som reddet livet til Harald
32 Dødsbrannen på Elvemo
35 Hestedrosjer på Lyngseidet
36 Historien om Gammelbrua
40 Sykehus og helsetjeneste på Skjervøy – del 3
54 Industribyggeren Kåre Renø 64 Vartohytta 40 år
71 Steinkorset på Nesodden
72 Den siste pelsdyroppdretter 80 Lasotgården på Furuflaten
86 Kraftverkene på Kågen og Årviksand 93 Da Sonja Henie besøkte Skibotn
96 Da klokka klang så fort vi sprang
100 Skolefravær i Nordreisa før 1900
104 Solhov før og nå
109 Feiret 100 år på Solhov
114 De første innbyggerne på Oteren
124 Det skumleste nissetoget
128 Makkfiske på Hamneidet
131 Å få folk til å fortelle
134 Evakuerte og vertsfamilie møttes etter 80 år
140 Dagbok fra evakueringa
144 Sekkefoten som spådde 2. verdenskrig
146 Tyskere? De fleste var fra Østerrike!
156 Huleboerne på Spildra
165 En grenselos, en angiver og en jødisk familie
168 Minner fra evakueringa
178 Ble evakuert på julaften
183 Evakuering og hjemkomst
184 Kavalkader
196 Annonsesider
Redaktørens hjørne
Tiden går, årboka består!
At tiden går, er noe vi alle legger merke til. Barna blir større, det kommer barnebarn, hår og skjegg blir gråere og vi begynner å mimre. Og det er jo det årboka handler mye om, det som skjedde den gang da. For i år er det jo et litt spesielt år, det er hele 50 år siden den første utgaven av årboka kom ut.
Vi ville gjerne ha med en sak fra denne utgaven, og valget falt på historien om Sauta-maton og stormila i Kvænangen som ble brent for godt over 100 år siden. Det vekket interessen for å finne ut mer, så jeg dro til Kvænangen for å finne stormila, kanskje den største som noensinne er brent. Her fant jeg ut at den var blitt ryddet for furuskog for 20 år siden, men den var nå i ferd med å gro igjen med bjørkeskog. Men ved gropa fant jeg en inntakt rohi, en hul tømmerstokk som tjæra renner gjennom til tønnene. Etter å ha googlet, fant jeg fram til Lasse Ørnebakk, som for 14 år siden dokumenterte hele den omstendelige prosessen med å brenne tjæremile, og som er den siste som har brent tjæremile i Kvænangen, ja trolig i hele Nord-Troms.
Når jeg så tok kontakt med grunnleggeren av årboka, Anders Ole Hauglid, for å få ordnet med et intervju, ble vi enige om i løpet av samtalen at han skulle få skrive en artikkel til jubileumsutgaven. Og da var han ikke i tvil: Det måtte bli om tjæremilebrennerne på Snemyr, et møte med to brødre som gjorde uutslettelig inntrykk på Hauglid, som akkurat hadde kommet til regionen. Så da endte det hele opp som et minitema om tjæremilebrenning. Dette er et eksempel på at når man startet å interessere seg for et tema, så kan det til slutt ende opp med noe lang mer enn man hadde sett for seg. Det å grave seg ned i historien kan føre mye spennende med seg.
Når jeg nå avslutter min fjerde årbok som redaktør, er det med en viss ærefrykt å få lov å utforme denne tradisjonsrike publikasjonen. Det er en særdeles interessant jobb som gir meg mye, både av utfordringer og kunnskap. Da er det også på sin plass å takke alle som bidrar med stoff, og beklage til de som ikke får plass denne gang.
Vi markerer også at det er 80 år siden evakueringa med noen veldig spennende og interessante artikler. Men det viktigste for min del er at årboka har et variert innhold.
Har du et tips om en sak eller ønsker å skrive noe eller har et spesielt bilde, så ta kontakt med jan@janrolsen.no. Alle saker som kommer på trykk blir honorert. God lesning!
Jan R Olsen, redaktør
Hvis du klikker på bildene finner du opplysninger om de siste årbøkene....
Redaktøren
Jan R. Olsen
Slik så den første årboka ut
Årbok 2001
Årbok 2015
Årbok 2018
Jeg ble litt overrasket da Tore Figenschau ringte meg en dag og spurte om jeg ville bli redaktør for årboka. Men selv om han advarte meg om at det ville bli mye jobb og at høsten ville bli ekstremt hektisk, så trengte jeg ikke så lang tid for å bestemme meg for å ta jobben.
Jeg har jo litt praktisk erfaring med forskjellige trykksaker, så det er jo en fordel når man skal være årbokredaktør. I fjor kom Nord-Tromskalenderen ut for 25. gang, og siden 2010 har jeg gitt ut seks bøker på eget forlag, i tillegg til å produsere boka Mattradisjoner i Nord-Troms. Og med 15 års fartstid i lokalavisa Framtid i Nord, så har man skrevet noen tusen artikler opp gjennom årene.
Bøkene mine handler mest om naturen, men en bok skiller seg ut. «Før og nå - en tidsreise i Nord-Troms» handler om hvordan det så ut før, og hva som har endret seg. Det var en interessant jobb å forske i gamle bilder, og prøve å finne opplysninger om hva som var før, og hva som har endret seg underveis.
Til daglig driver jeg mitt eget firma med base i Olderdalen i Kåfjord, som fotograf og skribent der jeg tar forskjellige fotorelaterte oppdrag. Jeg er mye ute på tur året rundt, og er ofte på topptur og da helst på ski. I tillegg til å ta mye bilder, blir det mer og mer filming på turene.
Nord-Troms er og blir mitt område, og jeg beveger meg sjelden utenfor de seks kommunene i regionen. Her er fortsatt mange områder jeg ennå ikke har vært på, eller steder som man mer enn gjerne besøker igjen.
Jeg ser fram til noen spennende og interessante år som redaktør i årboka, og både håper og tror jeg skal klare å utvikle produktet til å bli enda bedre.
Litt historikk om Årboka
Kjell V Andersen, Sørstraumen
Walter Karlsen, Burfjord
Ragnhild Enoksen, Kjækan
Ivar Vangen, Storslett
Einar Elvestad, Sørkjosen
Bjørn Aage Krane, Storslett
Jan M Johannesen, Lauksletta
Carl J Bentsen, Lauksletta
Ernst Isaksen, Arnøyhamn
Torfinn Berg, Skjervøy
Hans M Scheldrup, Olderdalen
Anne R Johansen, Skjervøy
Årboka ble stiftet 16. mars 1975 på Storslett. Initiativtaker var Anders O. Hauglid, og de første årene var det bare de fire nordligste kommunene som var med. Lyngen og Storfjord kom med senere.
Hauglid var også årbokas første redaktør, og disse var de første årbokmedarbeiderne:
Fotomedarbeidere var Nordreisa cameraklubb: Arvid Holmgren, Oksfjord, Ingjald Haugland, Storslett, Lars Larsen, Storslett.
Den første årboka ble gitt ut av Lokalhistorieutvalget i Kvænangen, Lokalhistorieutvalget i Kåfjord, Skjervøy Historielag og Nordreisa Folkeakademi Lokalhistorieutvalg
I 1977 ble Nord-Troms Historielag stiftet, og siden da har dette laget stått for utgivelsen av årboka.
Disse har vært redaktører:
Anders O. Hauglid, Kjell Skog, Reidun Mellem (to perioder), Carl Johan Bentsen, Lene Antonsen, Anja Sommerbakk Olsen, Leif-Harry Hansen og Tore Figenschou.
- og fra 2021 heter redaktøren Jan R. Olsen.
De første årbøkene ble gitt ut i A4 format, men fra 2001 valgte man å endre formatet for å få boka mer "bokhyllevennlig".
Fra 2015 valgte man igjen å gi ut boka i A4-format, men etter tre utgivelser er formatet endret tilbake igjen.
I Årboka 2010 har Anders Ole Hauglid skrevet en artikkel han har kalt
I begynnelsen –
”Menneske og miljø i Nord-Troms”
- min historie -
Du kan lese artikkelen HER